Kunst in de kerk Kunst in de kerk

Kunstenaar ontwierp Stilteruimte

Mensen gaan misschien minder naar de kerk, maar ze hebben nog steeds behoefte aan bezinning en spiritualiteit. Een nieuw ontwerp voor een modernistische Stilteruimte is in 2008 door de Haagse kunstenaar André Kruysen uitgevoerd en te bezoeken.

Nieuw modernistisch ontwerp

Deze modernistische kerk is ontworpen door architect G. Drexhage en dateert uit 1962, de tijd van de wederopbouw. Bijzonder zijn de 144 pilaren en 144 hoge ramen waardoor het licht wisselend binnenvalt. De hoge witte klokkentoren is in de wijde omtrek bekend.
Kunstenaar André Kruysen heeft drie gebogen wanden ontworpen die van binnen met leem zijn bestreken en samen een nis vormen, De buitenkant is zandkleurig, zodat het geheel samenvalt met de kleur van de kerkwand. De bijzonderheid van het ontwerp zit in het modernistische principe waarbij de constructie duidelijk zichtbaar is. Het gebruik van het 'oermateriaal' leem zorgt voor een gevoel van geborgenheid door de okergele kleur. Er staat een houten kruis uit de vroegere Wilhelminakerk en door de kunstenaar zijn eenvoudige bankjes ontworpen. Het invallende zonlicht schept een ruimte die noodt tot binnentreden.

De kunstenaar

André Kruysen (1967) is een Haagse kunstenaar met een opleiding Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie en aan de Rijksacademie. Hij heeft vele projecten en opdrachten uitgevoerd, zoals een "Sokkelbeeld" op de Grote Markt en een beeld voor  Medisch Centrum Haaglanden, beide in Den Haag. Hij kreeg een aantal werkbeurzen en stipendia en zijn werk bevindt zich in particuliere collecties. In 2005 maakte hij de grote installatie "Double Glazing" in deze kerk, waaruit deze opdracht voor een Stilteruimte is voortgekomen.

Cross of Nails

In de herdenkingsdienst van 28 februari 2021 werd het Cross of Nails overgedragen van de protestantse gemeente van de Christus Triumfatorkerk aan de rooms-katholieke parochie Maria Sterre der Zee. Het Cross of Nails (‘spijkerkruis’) is een teken van verzoening en wordt geschonken aan kerken over heel de wereld die door oorlog beschadigd of verwoest zijn. Het kruis is gemaakt van zware draadnagels die gevonden werden in het puin van de gebombardeerde kathedraal van  Coventry in Engeland. Na de oorlog is wereldwijd een teken van verzoening geworden. In 1995 is het Cross door de Community of the Cross of Nails in Coventry geschonken aan de getroffen kerken in Bezuidenhout én aan de stad Den Haag.
Het Cross of Nails rouleert sinds 1995 over de drie kerkgenootschappen die getroffen zijn door het bombardement van 3 maart ’45. Dat zijn de Rooms-katholieke parochie, de Protestantse gemeente en de Anglicaanse kerk. In Bezuidenhout werden vier kerken werden verwoest of zwaar beschadigd: Onze Lieve Vrouw van Goede Raad (RK), Liduinakerk (RK), Wilhelminakerk (prot.) en de Saint John en Saint Philip (Anglicaans). De Anglicaanse kerk stond in die tijd in de Derde Van de Boschstraat. Deze kerk werd verwoest en in een ander deel van Den Haag herbouwd. De Wilhelminakerk en de Liduinakerk werden herbouwd en gerestaureerd, maar later weer gesloten en gesloopt. De OLV Goede Raadkerk werd op dezelfde plaats aan de Bezuidenhoutseweg herbouwd en is momenteel in gebruik bij de International English Speaking Roman Catholic Parish.