Kerstroute naar de kribbe

Na twee afgelastingen wegens de corona-maatregelen kon dit jaar eindelijk de Kerstroute naar de kribbe doorgaan. De draaiboeken, kleding, routekaarten, alles wat al was voorbereid in voorgaande jaren, werd uit de kast gehaald en afgestoft. Oude en nieuwe vrijwilligers om de diverse personages uit het kerstverhaal te spelen werden (opnieuw) benaderd en gelukkig waren de meesten weer bereid mee te doen. Alle kledingstukken werden gecontroleerd en zo nodig aangepast. De route moest op enkele punten worden gewijzigd in verband met wegwerkzaamheden, de bekende grootgrutters in de Theresiastraat werden opnieuw benaderd om lekkernijen te sponsoren, media en scholen werden gevraagd er aandacht aan te besteden. De laatste zondag voor kerst werd een ware modeshow gehouden in de kerk om alle personages te tonen. Kortom een heleboel werk werd weer verzet, en dan maar afwachten hoeveel deelnemers zich zouden aanmelden.
Woensdag 21 december was het zo ver. De route werd van pijlen voorzien, de spelers werden in hun kleding geholpen, de glühwein en chocomelk werden opgewarmd. Vanaf twee uur meldden de eerste deelnemers zich aan de start. Steeds meer kwamen er, veel meer dan zich hadden aangemeld. In kleine groepjes gingen ze op pad. Fotografen legden ook de route af, met als resultaat veel blije gezichten op de foto, waarvan een kleine selectie hier wordt getoond. Aan het eind van de route, na het kraambezoek bij de kribbe werden deelnemers ontvangen in de steeds vollere hal van de kerk, waar de belevenissen werden uitgewisseld. Wat een prachtig succes !
Onder de deelnemers waren ook een Oekraïnse  vrouw met haar dochtertje van 6 jaar. Ze was gevlucht en had haar man achtergelaten in Oekraïne, en sprak maar een paar woordjes Engels. Een van de groepjes nam haar mee om de route te lopen. Zichtbaar genoten ze van de wandeling en de kerstpersonages, maar aan het eind van de route werd het nog mooier. Met de letters die ze hadden meegekregen kon de oplossing van de puzzel worden gevormd, die ze geëmotioneerd naar haar man in Oekraïne stuurde. Voor haar én voor diegenen die haar in het groepje hadden meegenomen, kreeg deze Kerst een nog diepere betekenis: vrede op aarde.