PaasChallenge in het Bezuidenhout

In de week voorafgaand aan Pasen kon je in de straten van Bezuidenhout meedoen met de PaasChallenge.
Dat is een QR-codespel waarmee je middenin het verhaal van Pasen terecht komt. Als een virtuele weg door Jeruzalem. Vanaf de kerk ging de route langs verschillende locaties, waar steeds een QR-code hing die je naar het volgende punt op de route leidde. Met de QR-codes volgde je de verhaallijn van een karakter die in de tijd van Jezus leefde.
Je kon kiezen uit: Claudia: een powervrouw die haar tijd ver vooruit is. Juda: een man die leeft voor liefde. Jozef: een spirituele leider. Jozua: een echte vrijheidsstrijder.
Als deelnemer dacht je na over dilemma's op het gebied van liefde, macht, vrijheid of spiritualiteit. Tijdens het spel ontdekte je dat Jezus op al deze gebieden een eigen weg ging. Je moest keuzes maken. Ben ik voor of tegen Jezus? Wat vind ik van wat hij zegt over het geloof? Is hij een gevaar voor de orde, voor de rechtstaat? Door de vragen en de verhalen die je hoorde tijdens de tocht werd je het lijdensverhaal ingetrokken.
Ondertussen moest je puzzeltjes oplossen om de volgende locatie te kunnen vinden.

De PaasChallenge is ontstaan in de Protestantse Gemeente Delfgauw. ds. Robert Stigter werd daarvoor geinspireerd door de Britse theoloog Tom Wright en zijn boek 'Broken Signposts'. In dit boek wijst Wright erop dat ieder mens verlangt naar liefde, schoonheid, orde of spiritualiteit, maar dat deze zaken vervormd zijn en vragen om herstel. In het paasverhaal kom je deze vervormingen tegen in het karakter dat je speelt. De ontmoeting met Jezus geeft je de mogelijkheid om de weg naar heelheid in te slaan.
Zo ontdekte je bijvoorbeeld dat de liefde van Juda (dat bleek aan het einde Judas Iskariot te zijn), hem ertoe heeft aangezet om Jezus te verraden. Hij hoopte Jezus’ liefdesrevolutie te redden door Jezus te dwingen in het openbaar Gods nieuwe wereld uit te roepen. Als Jezus zou worden overgeleverd aan de Joodse leiders zou dat hem misschien dwingen om kleur te bekennen.
Via elke QR-code op de route kreeg je opdrachten en aanwijzingen, dit kon in de vorm zijn van een audioboodschap, tekst of filmpje. Onder de opdrachten bevonden zich verschillende puzzels en vragen, maar er waren gelukkig ook hints als je er niet uitkwam.
Één van de locaties stelde ‘Golgotha’ voor en zo lag daar een houten kruis waar je spijkers in moest slaan. Op de laatste locatie kon je bloemzaadjes planten in de perkjes rondom de kerk en daarvan een foto met paasboodschap delen op social media. En als tussenstop op de route kon je een gratis ijsje halen bij de ijssalon Luciano!

Het was een leuke manier om met Pasen bezig te zijn: een mooie wandeling, intrigerende vragen en geheel coronaproof!
In totaal hebben meer dan vijftig mensen mee gedaan aan de PaasChallenge ook mensen van buiten de kerk.