Open Kerk-project Open Kerk-project

Pauzeconcerten

Elke tweede en vierde donderdag in de maand wordt er in de Christus Triumfatorkerk van 12.30-13.15 uur een pauzeconcert gehouden. De concerten worden georganiseerd in samenwerking met het Koninklijk Conservatorium. De toegang is vrij, alhoewel een bijdrage op prijs wordt gesteld. U kunt de kerkzaal bereiken via de ingang naast de kerktoren (op de hoek van de Juliana van Stolberglaan en de Laan van Nieuw Oost Indië).
coördinator: Ruud Stiemer

U bent van harte welkom!

Tentoonstelling

Als vervolg op de jarenlange traditie van de 2-maandelijkse exposities van Haagse kunstenaars in de Christus Triumfatorkerk organiseren we nu nog eens per jaar aan het begin van het nieuwe kerkelijk seizoen een tentoonstelling.

Momenteel (september 2016) is er in onze kerkzaal de fototentoonstelling te zien:

Through Other Eyes

De expositie bestaat uit een serie foto’s

De organisatie is in handen van
Stichting Vrienden van Givat Haviva

Givat Haviva is het oudste en grootste vredesinstituut in Israël. Het werd in 1949 opgericht. Eén van de goed lopende programma’s om toenadering, kennismaking en contact tussen Joden en Arabieren in Israël te laten plaatsvinden, is het fotoproject ‘Through others’ eyes’. Jongeren leren elkaar kennen in een fotocursus en maken vervolgens foto’s van elkaar. De deelnemers kijken als het ware met het oog van de ander naar de ander, zichzelf en de wereld waarin ze leven. Een selectie van deze foto’s zal worden getoond.

Kunstenaar ontwierp Stilteruimte

Mensen gaan misschien minder naar de kerk, maar ze hebben nog steeds behoefte aan bezinning en spiritualiteit. Een nieuw ontwerp voor een modernistische Stilteruimte is in 2008 door de Haagse kunstenaar André Kruysen uitgevoerd en te bezoeken.

Nieuw modernistisch ontwerp

Deze modernistische kerk is ontworpen door architect G. Drexhage en dateert uit 1962, de tijd van de wederopbouw. Bijzonder zijn de 144 pilaren en 144 hoge ramen waardoor het licht wisselend binnenvalt. De hoge witte klokkentoren is in de wijde omtrek bekend.
Kunstenaar André Kruysen heeft drie gebogen wanden ontworpen die van binnen met leem zijn bestreken en samen een nis vormen, De buitenkant is zandkleurig, zodat het geheel samenvalt met de kleur van de kerkwand. De bijzonderheid van het ontwerp zit in het modernistische principe waarbij de constructie duidelijk zichtbaar is. Het gebruik van het 'oermateriaal' leem zorgt voor een gevoel van geborgenheid door de okergele kleur. Er staat een houten kruis uit de vroegere Wilhelminakerk en door de kunstenaar zijn eenvoudige bankjes ontworpen. Het invallende zonlicht schept een ruimte die noodt tot binnentreden.

De kunstenaar

André Kruysen (1967) is een Haagse kunstenaar met een opleiding Beeldhouwen aan de Koninklijke Academie en aan de Rijksacademie. Hij heeft vele projecten en opdrachten uitgevoerd, zoals een "Sokkelbeeld" op de Grote Markt en een beeld voor  Medisch Centrum Haaglanden, beide in Den Haag. Hij kreeg een aantal werkbeurzen en stipendia en zijn werk bevindt zich in particuliere collecties. In 2005 maakte hij de grote installatie "Double Glazing" in deze kerk, waaruit deze opdracht voor een Stilteruimte is voortgekomen.

Cross of Nails

De herdenking van het vergissingsbombar-dement op 3 maart 1945, met verwoestende gevolgen, vindt nog jaarlijks plaats in het Bezuidenhout. In de stilteruimte wordt vanaf 8 september weer iedere vrijdag om 12.30 uur een kort oecumenisch Gebed van Verzoening uitgesproken. Het daarbij behorende 'Cross of Nails' is een kopie van een kruis gemaakt van zware draadnagels die gevonden werden in het puin van de gebombardeerde kathedraal van  Coventry in Engeland. Het oorspronkelijke 'Cross of Nails' werd door Coventry aangeboden aan de eveneens gebombardeerde steden Kiel, Dresden en Berlijn, als teken van verzoening.

Nu vragen al 160  Cross of Nails Centra in de wereld aandacht voor verdraagzaamheid.